Skip to content

Alting flyder – og hellere det…

1. august 2011

I en skitseagtig oversættelse af  den gamle filosof Heraklit livsforståelse, kan man ikke gå ind i den samme by to gange. Hos Heraklit var eksemplet godt nok en flod, men meningen med at  alting forandrer sig og intet er konstant holder. Når Politiken tager fat på emnet “En by er faktisk hele tiden ved at forsvinde”, er det samme fascinerende og oldgamle forståelse af vores omgivelser der kommer frem:
alting flyder (Panta Rei ) – alting bevæger sig til alle tider
Det ellers så faste byggede miljø er fyldt med ombygninger, vejopbrækninger, ledningsomlægninger m.v. som godt nok oftest opleves som irriterende og bliv-nu-snart-færdige-agtige, men det er jo bare byens liv og puls der dunker i form af brolæggerjomfruens egen rytme.
Men trods det, at byændringer er noget af det mest oprindelige og uadskillelige fra en byforståelse, giver det alligevel en del udfordringer både at skabe en velfungerende by – ikke set over mange år – men for den daglige bruger og at opleve den attraktive by, når Kgs. Nytorv nu igen igen er under ombrydning.

 

Køge Kyst - en bydel i bevægelse og snart i forandring

Vi har måske en tendens til på den ene side at opfatte byen retrospektivt som en foranderlig masse men aktuelt som en konstant, hvor de daglige ændringer er i vejen.
At leve i rumlen opleves som en udfordring – at mangle søudsigten i 7 år, kan være lang tid for den enkelte – og derfor glemmer vi vel også fra tid til anden byens inderste foranderlige væsen eller synes det er særligt uretfærdigt at ændringerne, pladsomlægningerne, metrobyggeriet osv osv lige skulle være her, hvor jeg bor/arbejder/studerer
Når landets forstæder tager livtag med udviklingen og planlægger nye ændringer, når storbyerne lægger centrale pladser om og når infrastrukturforholdene skal opdateres eller udvides så slår byens puls særlig højt- og naturligvis endnu mere lydhørt, når supermarkedet, boligforeningen og advokatkontoret samtidigt bestemmer sig for også at ændre deres fysiske rammer. Det giver logistik, støj og andre forstyrrelser, men i virkeligheden er den største fare for en byudvikling måske, når pulsen går i stå.
En slem tid for København i den henseende var dengang i 80’erne hvor der ikke var en kran i miles omkreds – byens puls var på stand-by: For det gav måske i virkeligheden anledning til mere – skal vi sige ‘skelsættende’ byomlægninger og beslutninger, tilladelser m.v. på byens vegne end alle de byggepladser og byer der er ved at forsvinde i det daglige byliv i dag.
Så ja, alting flyder, byer forsvinder og andre opstår – men hellere det end de feberredningerne der følger et bymæssigt pulsstop.

Reklamer
One Comment leave one →
  1. 19. december 2012 05:13

    I read this post completely concerning the comparison
    of most up-to-date and earlier technologies, it’s remarkable article.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: