Skip to content

Det politiske bylandskab tegner bykvarteret – hvorfor gør kunsten ikke det?

1. september 2011

En af de få gener ved at feriere I det danske sommerland er den krig af reklameskilte langs alle landeveje, der i intens kamp søger at være mest synlig, mest iøjnefaldende og bedst muligt at komme igennem med budskabet om ugens cirkustrup, middelaldermarked, Rasmus Seebach koncert eller loppemarked.

I denne tid er bylandskabet politiseret på den sådan helt enkle, anmassende måde. Her kan man bare se sig om og se hvad naboen stemmer, for politikere er så snu som reklamefolk – de byder ind med varerne, der hvor kunderne er.

Lidt uniformt der hvor jeg bor, hvor der åbenbart hverken er tendens til Dansk Folkeparti eller nogen videre Enhedslistesøgning, men pointen er blot at al hemmelighedskræmmeriet omkring hvad den ene eller anden stemmer, lige så tydeligt lader sig aflæse – om ikke på enkeltperson – så på kvarterer – lang tid før valget. Teorien holder nok ikke til en meningsmåling test, men mon ikke de farver og bogstavsgrupperinger, der er hængt op i lygtepæle og træer har korrespondance med de, der bor bag gadelysets skær.

Hverken rocketscience eller andet – blot en konstatering – og i denne sammenhæng for at dreje fokus mod et mere vedvarende kendetegn ved vores kvarterer – eller snarere et vedvarende fraværende kendetegn.

Kunsten i byen

 

Bjørn Nørgaard i samarbejde med Boldsen & Holm – et af de sjældnere eksempler på bydelskarateristisk kunst

Hvor pokker er den bydelskarakteristiske offentlige kunst?

Ud over lidt mindesmærke over bortgangne sømænd, som naturligvis hinter til nærhed til vandet er der ikke meget der binder Kunsten i Bydelen til min bydel. Og ser jeg mig rundt at det alt for ofte et gennemgående træk: Hvorfor ikke udnytte og drage nytte af en kunstnerisk fokus på de enkelte bydele bydele?

Mest tydelig marker bydelene sig i form af deres variation i kropskulturelle udfoldelsesmuligheder eller show (off) steder som stadions, opvisningshaller og antal fodboldhektarer – alternativt, eller i kombination med et varierende rev af historiske rester placeret mere eller mindre offentligt tilgængeligt i grønne omgivelser med mulighed for udeleg.

Tænk om man kunne bevæge sig gennem bydele og kende dem igen – ikke på mindesten over lokale forhistoriske helte – men på den kunstneriske fortolkning af bydelen – kunne det ikke være noget?

Reklamer
One Comment leave one →
  1. 25. marts 2013 21:01

    Hello there, just became alert to your blog through
    Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: