Skip to content

Detailhandlen – mon ikke vi kan gøre det bedre

25. september 2011

 

Det er  ikke indkøbsoplevelsen fra det enorme Supermercado eller industriforstadens indkøbsgigant vi refererer til, når vi taler om de gode indkøbsoplevelser.

Helt klicheagtigt og genkendeligt er det butikkerne i menneskelig skala, med et pudsigt overraskende udbud, en anderledes indretning og en nogen gange meget personlig betjening vi husker og gengiver.

Og når de af os, der skal komme med forslag til nye bydele, så skal folde os ud, bliver det i dette billede, de nye butiksarealer dannes.

Her er ingen smålig skelen til den virkelighed, langt de fleste af os bidrager til:

Det store supermarked, indkøbsmaskinerne, hvor der hverken er grænseoverskridende betjening, finurlige frugtindkøb at gøre eller noget som helst i hverken menneskelig skala eller omsorg for vores trang til stoflighed, æstetiske omgivelser, ægthed og indkøbsrelevans.

Godt så – på den ene side for de store varemaskiner er simpelt hen også så ucharmerende og bringer os æstetisk så langt ud over grænsen, at vi næsten ikke kan ånde.

Ikke så godt så – fordi den designede detailhandel med den totale afvigelse fra hvordan markedet fungerer, ofte resulterer i et ikke realiseret  forslag. Og det kan godt være, at en del af de, der skal betale for at få realiseret forslaget, tilhører den promille, der ikke kan se charmen i den lokale grønthandler med frugt i pyramider og 8 forskellige slags feta i køledisken. Det kan også være, at det er fordi de bare kan se at “maskinerne” i hvert fald virker: Varer ind – affald ud – venderadier og shoppingnære P-pladser – check! så kører det.

Men hvad skal der til, for at man kunne nærme sig noget af den ‘indkøbsoplevelse’, mange af os gerne vil have og dermed erstatte den lave fællesnævner, mange deltager i at vedligeholde, når man med indkøbsvogn XXL går ned af Morgenmadsproduktgade og op ad Juicevej for langt at længe at ende med en topfyldt vogn i kasselinien 28?

Selv om det ikke bliver Torvet i Roskilde eller Svaneke en lørdag formiddag – så må det kunne gøres meget bedre end de storindkøbsområder, som mange afskyer og endnu flere benytter flittigt  Vi må  væk fra de bylivsforslag,  som forudsætter at vi alle – altid – både har lyst, tid og råd til at traske 12 boder rundt for at samle ind til salaten.  Tænk om nogen af de, der kender til byliv og byrumskvaliteter kom ind i kampen og skabte nogle indkøbsområder, der gav modspil og overskud.

 

 

 

Reklamer
No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: