Skip to content

7 Milliarder indbyggere

3. november 2011

Til trods for alskens muligheder for computeropkoblinger, mobile telefonløsninger og netforbindelser sidder færre og færre af os i vores små stråtækte landsbyer og arbejder hjemmefra. Det kan godt være at vi både sidder i landsbyerne men så er det i vores fritidshus og det kan godt være vi arbejder hjemmefra, men så er det fra forstads- eller cityboligen.

Vi flytter mod byerne og bliver herefter boende i byerne. Og det er hele vejen rundt Klemensker til Rønne, Rønne til Storkøbenhavn, Sønderho til Esbjerg og Esbjerg til Århus eller Odense.

Flere indbyggere i byerne betyder i dansk sammenhæng langt fra 8 mand pr. lejlighed. Det betyder flere lejligheder, tættere bebyggelser med udfordringer omkring byggeafstand til bevaringsværdige bygninger, højdegrænseplaner og B%. den store udforing er hvordan man skaber rum, samtidigt med at bylivet fastholder de kvaliteter vi også går efter.

Intensivering af byarealerne udfordrer vores anvendelsesmuligheder af dem. Tidligere var der i min lokale park en masse ‘græsset må ikke betrædes’ skilte. Det måtte de ikke og det blev de heller ikke. Det er nu en helt uholdbar og passé holdning, for hånd i hånd med en intensivering af arealerne går et behov for at fjerne forbudsskilte og mure og lade os strømme ind og bruge de mange hengemte arealer og skabe plads til det moderne byliv.

Når KU LIFE på Frederiksberg åbner en cafe og om ikke så længe fjerner bastionen mod Bülowsvej, åbner der sig en ny for- eller baghave til gavn for hele området. Det eftertragtede  udeliv, den tryghed andre mennesker som udgangspunkt bringer, ambassadørerne for dette nye grønne åndehul, som kerer sig om dets vedligehold og er imod hærværk…listen er lang og det er svært at se ulemperne for at åbne arealerne og invitere indenfor.

I slutningen af 1700tallet lagde man haverne på Frederiksberg om til romantiske haveanlæg – nu skulle får græsse i en mild tåge, der stille lå over enge og ruiner i det fjerne. Med dette greb, som de enormt mange daglige brugere fortsat nyder godt af, skabtes i moderne terminologi et rum tæt på byen, der tilgodeså vores trang til landskabelige.

Lundgaard og Tranbergs vinderforslag til udbygning af KU LIFE

Fremtidens udfordringen er at skabe uderum i dagens bymæssige sammenhænge – gerne så de også mere end 200 år efter bærer kvaliteter i sig, der dagligt glæder og beriger.

For hvordan sikres den fornødne kvalitet i de grønne rum mellem bygningerne – måske er en grøn væg somme tider det urbane svar på en rural længsel?

Reklamer
No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: