Skip to content

De indendørs byrum

14. marts 2012

 

Københavns Torvehaller ved Nørreport station har skabt smukke indendørs byrum, ark.Hans Peter Hagens, Arkitekturværkstedet

DK er det jo ikke sommer året rundt og det er også en del år siden al inspiration til byens rum blev hentet syd fra. Byrum fra mere sammenlignelige breddegrader fylder mere nu: Malmø, London, Amster- og Rotterdam og Hamborg for nu blot at nævne nogle af de mere gængse og meget besøgte. Det giver topgod mening at søge inspiration steder, hvor man også slås med stiv kuling og ucharmerende skråregn i stedet for kun at dvæle ved varm silen og milde briser og det så sagt ihukommende at haute couturenu er mere inspirerende end prêt à porter – også selvom det er sidstnævnte, der ligger tættest på det folk faktisk går med.

Så altså, ikke ud med Sienna, München og Madrid – bare fordi der også er god inspiration at hente i Berlin og Boston.

Men når man nu taler om ‘byens rum’ og bruges sprogblomster, der refererer til de rum, vi normalt opfatter som en del af vores bolig, hvorfor så ikke faktisk se på potentialet i de indendørs offentlige rum?

Er tiden ikke langt over klar til at vi ser på muligheden for at skabe flere attraktive indeliggende udendørs rum, som ikke kun er indkøbscentrets trøstesløse bænkearrangement, opstillet med udsigt til evigt grønne ting der vokser i hvidstensdryssede krukker.

Bibliotekerne f.eks. – et yndet sted for voksne mennesker, der ikke nødvendigvis føler trang til kaffe bare fordi de har bevæget sig uden for og gerne vil sidde ned, et potentiale, som når man ser sig rundt på OBA i Amsterdam og København K. for den sags skyld, med al tydelighed viser os de skønne opholdsrum og den efterspørgsel der er, efter denne type rum, hvor man kan ankomme uden egentligt ærinde, hvor man ikke behøver købe købe og hvor man kan sætte sig helt alene, uden at give anledning til mange overvejelser.

Museernes foyer kunne også være en del af vores offentlige opholdsrum – Fosters overdækning af British Museum giver et godt eksempel på en sådant rum.

Mulighederne er mange, området synes noget overladt til de enkelte initiativtagere, blot en opsamling af gode eksempler ville være en stor hjælp og inspiration for os andre.

Reklamer
No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: